MMA

Mixed Martial Arts
 

Historik

År 648 f.Kr introducerades sporten "Pankration" (Grekiska för "alla krafter") i de Olympiska Spelen. Sporten kan beskrivas som en blandning av boxning och brottning och blev med tiden den mest populära grenen i de Olympiska Spelen. Stående kamp och boxning var vanligt men ofta avgjordes matcherna på marken där både olika typer av lås och slag var tillåtna.

Dagens MMA

Modern Mixed Martial Arts (MMA) är designad för sparring och tävling och ambitionen är att ha så få tekniska begränsningar som möjligt men samtidigt säkerställa att ingen utövare skall få allvarliga skador. I allmänhet är boxning (Kickboxing och Muay Thai inkluderat), brottning (Fristil och Grekisk-Romersk samt i viss utsträckning Judo) och grappling (Brazilian Jiu-Jitsu samt i viss utsträckning Sambo) de tre stilar som utgör kärnan i nästan all modern MMA.
 

MMA på Kampsportscentret

Som MMA-nybörjare hos oss på Kampsportscentret kommer du att få träna in grunderna i stående brottning och på marken. En hel del lås men fokus ligger på grundläggande positioner samt att bygga upp god grundkondition och styrka. Om du inte har dessa grunder är det svårt att lägga till slag i träningen.

Efterhand bygger vi ihop de olika delarna så att du lär dig allt från stående med slag, sparkar, knän och brottning med nedtagningar för att fortsätta på marken med positioner, svep, lås och slag.

 

Vi rekommenderar samtliga som tränar MMA att crossträna så mycket som möjligt, tex Grappling eller Striking. MMA är en komplex idrott som kräver mycket träning innan man behärskar samtliga inslag bra.
 

När du väl har lärt dig grunderna finns det stora möjligheter att börja tävla. Ofta börjar man då med Submission Wrestling, dvs brottning med lås och strypningar. När man byggt upp ett bra stående game kan man gå vidare till att tävla i MMA klass B. I MMA klass B börjar man stående med sparkar, slag och knän för att övergå till enbart brottning (Grappling) när man kommer ner till markkamp.

Lyckas man bra i sina Klass B-matcher kan man gå vidare till att tävla i Amatör MMA och slutligen professionell MMA.

 

Givetvis kan man träna MMA hos oss utan att tävla i någon av ovanstående tävlingsform. Det går alldeles utmärkt att enbart träna för bättre styrka, kondition och allmänt välbefinnande.

 


MMA-nyheter

www.mma-telegrafen.com

www.fightermag.se

www.mmanytt.se

www.ufc.com
www.mmaviking.com

Instruktörer
 

Anders Ohlsson
(Förbundskapten MMA-landslaget)

Axel Gruvaeus
(Landslagscoach)

Johan Jorup
(Landslagscoach)

Simon Flintzberg

Miguel Svensson

Ilian Ayoub